Belizen matkailu part 1 – Saarielämää

Kuvittele mielessäsi maa Väli-Amerikassa, jossa asuu etnisesti hyvin kirjavaa väestöä, joka puhuu virallisena kielenään englantia, ja leppoinen elämänasenne näkyy ja kuuluu kaikkialla hymyilevinä kasvoina ja reggaerytmeinä. Kuulostaako tutulta? Ainakaan omalla kohdalla Belize ei ennen reissua soittanut juuri minkäänlaisia kelloja, tai puhumattakaan siitä, että olisin osannut sijoittaa kyseistä maata maailmankartalle. Entinen Britannian siirtomaa muodostaakin erityisen poikkeuksen muuten niin vahvasti espanjankielisessä maailmankolkassa.

Belize on itseasiassa todella pieni maa, ja sen väkilukukin on vain 387 879, isoimman kaupungin, Belize Cityn, ollessa ainoastaan 61 tuhannen asukkaan suuruinen. Belize tarjoaa mielenkiintoisen matkakohteen, joka kannattaa sisällyttää osaksi isompaa Väli-Amerikan reissua. Belizen matkailun valttikortit liittyvät etenkin vedenalaiseen maailmaan sekä viidakoihin ja Maya-kohteisiin. Ensimmäisessä Belizen matkajutussa keskityn näistä valttikorteista siihen ensimmäiseen – saariin ja snorklaukseen.

Belizen matkailu – Caye Caulker

Rannikon edustalla sijaitsevat Ambergris Caye ja Caye Caulker ovat turistien suosimia saaria, joista jälkimmäinen on erityisesti reppu- ja budjettimatkaajien suosiossa. Molemmille saarille pääsee helposti vesitaksilla Belize Citystä (n. 10 USD) tai vaihtoehtoisesti Meksikon Chetumalista (55 USD), josta myös me tulimme. Heti alkuun on todettava, että Caye Caulker ei ole kovin halpa saari, ainakaan tämän maailmankolkan yleisellä mittapuulla. Hostellimajoituksen voi kyllä saada noin 10 dollarilla, mutta ulkona syöminen maksaa yleensä yli 10 dollaria, mikäli ei syö katukeittiöissä.

Caye Caulker on lisäksi todella pieni saari – sen päästä päähän kävelee noin puolessa tunnissa ja leveimmillään se on vain muutamia satoja metrejä. Erityisen hauskan saaresta tekee se, että siellä ei ole ollenkaan autoja tai päällystettyjä teitä, joten saarella liikutaan siis sorateillä joko jalkaisin, pyörällä tai golfkärryllä. Kävellen pääsi kuitenkin oikeastaan kaikkialle, joten näille nopeammille menopeleille ei ollut lopulta edes tarvetta.

Caye Caulkerilta ei yllättäen löydy kunnollista hiekkarantaa. Erinäisiä rentoilupaikkoja kuitenkin löytyy ympäri saarta, joissa voi lökötellä rantatuolissa tai riippumatossa. Suuressa suosiossa on etenkin saaren pohjoispäässä sijaitseva ”The Split”, jossa on jonkinnäköistä rantatunnelmaa, baari ja paljon tilaa auringonottoon. Meidän suosikiksi muodostui kuitenkin Iguana Reef Innin oma ranta-alue, joka oli myös paikallisten pelikaanien virallinen kantapaikka!

Belizen matkailu – snorklausretket

Belizen rannikolta löytyy maailman toiseksi suurimmat riutat heti Australian Ison valliriutan jälkeen. Snorklaus- ja sukellusmahdollisuudet Belizessä ovat siis erinomaiset. Mikäli katsoo Caye Caulkerin snorklausretkitarjontaa, eri firmat tarjoavat käytännössä aina samoja paketteja: (1) puolen päivän retki (n. 35 USD), joka sisältää kolme eri snorklauskohdetta, ei lounasta, ja (2) koko päivän retki (n. 70 USD), joka sisältää noin viisi eri spottia ja lounaan.

Me valitsimme TripAdvisorin hyvien arvostelujen perusteella Caveman Snorkelingin kokopäiväretken, joka oli loistava valinta. Snorklausretkellä näimme laajan kirjon kaloja, viiksihaita, rauskuja, merikilpikonnia ja mureenoita! Unohtumattomin spotti oli ehdottomasti Shark and Ray Alley, joka sisältyy kaikkiin snorklausretkiin, sillä kyseisellä alueella liikkuu erityisen paljon juuri viiksihaita ja rauskuja. Uiminen näiden parimetristen kalojen seassa jää kyllä ikuisesti mieleen! Viiksihait eivät muuten ole ihmiselle vaarallisia, joten haiden seassa ei ollut tarvetta jännittää.

Caye Caulkerilla oli mukava viettää muutama rento reissupäivä. Snorklaus- ja sukellusretkien lisäksi saarella ei käytännössä hirveästi muuta tekemistä olekaan. Saaren leppoinen tunnelma ja kiireettömyys kuitenkin houkuttelevat kävijäänsä rentoutumaan parin päivän ajaksi. Meille kolmen yön pysähdys oli oikein sopiva, ja sen jälkeen olimmekin jo valmiit Maya-kohteiden valloitukseen. Siitä voit lukea lisää täältä!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *