Quilotoa Loop – Ecuadorin luontoa parhaimmillaan

En valehtele, jos totean, että Quilotoan kraatterijärvi on ehkäpä kaunein asia, jonka olen elämäni aikana nähnyt! Kävellessäni kraatterin reunaa pitkin, puhelimen kuvagalleria täyttyi kuin huomaamatta, kun uusia otoksia oli pakko ottaa tasaisin väliajoin. Sinisen eri väreissä säteilevä järvenpinta ja sitä ympäröivät vuorenseinämät näyttivät nimittäin aina hiukan erilaiselta uusista kuvakulmista.

Quilotoa on ihan syystä yksi Ecuadorin suosituimpia retkikohteita, johon on helppo tulla julkisilla kulkuneuvoilla tai järjestetyllä retkellä. Mielestäni nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan tee järvelle ja sitä ympäröivälle seudulle riittävää kunniaa, koska silloin jää paljon kokematta. Toinen vaihtoehto on nimittäin vaeltaa kolmipäiväinen reitti läpi upeiden maalais- ja vuoristomaisemien, joka lopulta johtaa tälle maagiselle Quilotoan järvelle. Vaelluksen jälkeen järven näkeminen tuntuu todelliselta palkinnolta, ja se varmasti myös näyttää astetta upeammalta!

Mikä Quilotoa Loop?

Tämä vaellusreitti tunnetaan nimellä Quilotoa Loop, mikä on sinällään hieman harhaanjohtava nimi, sillä se ei itsessään ole kierros. Täydellinen kierros muodostuu vain, kun ottaa huomioon bussikuljetukset Latacungan kaupungista, joka toimii vaelluksen lähtö- ja lopetuspaikkana. Varsinainen vaellusreitti alkaa Sigchoksen kylästä, josta vaelletaan Isinvilin kylään ensimmäiseksi yöksi. Toisena päivänä matka jatkuu Chugchilaniin, ja kolmantena päivänä saavutetaan vihdoin Quilotoan kylä ja kraatterijärvi. Yhteensä kilometrejä kertyy tällä reitillä noin 40, joten päivätaipaleet eivät ole kovin pahoja (4-5h).

Quilotoa Loop kuuluu siihen pienempään osaan Etelä-Amerikan vaelluksista, jotka on erittäin helppo toteuttaa täysin itsenäisesti. Koska reitti kulkee pienten kylien välillä, löytyy näistä etapeista laadukkaita majoituspalveluita, jotka tarjoavat myös kaikki tarvittavat ruokailut. Erityisille retkivarusteille tai -muonille ei siis ole tarvetta. Parempaa vastinetta ei itseasiassa voisi rahoilleen saada, sillä majoitus puolihoidolla kustansi kylissä noin 18 dollaria yöltä. Tähän päälle kun vielä lisää hostellista ostettavan lounasboksin (3-6 dollaria), niin päiväbudjetti jäi alle 25 dollarin. Ja oltiin kuitenkin upeissa maisemissa Etelä-Amerikan parhailla vaellusreiteillä! 

Vinkki: Latacungaan on helppoa jättää ylimääräiset tavarat, joita ei vaelluksella tarvitse. Reissaajien hyväksi havaitsema paikka on Hostal Tiana, jossa tavaroiden säilytys on turvallista ja halpaa. Siellä myös useimmat vaeltajat tapaavat toisensa vaellusta edeltävänä iltana, ja meidänkin vaellusporukka muodostui juuri kyseisessä paikassa. 

Upeat maisemat reitin varrella

Quilotoan kraatterijärvi on luonnollisesti vaelluksen ehdoton kohokohta, mutta sitä edeltävät vaelluskilometrit lukeutuivat kyllä myös upeimpien vaelluspolkujen joukkoon. Reitti seurailee upeita kanjoni- ja jokimaisemia vaihdellen ihan joen viereltä korkeille harjanteille. Nousuja ja laskuja on siis todella paljon, mutta nousuja on luonnollisesti enemmän! Alimmillaan reitti nimittäin kulkee 2600 metrissä joen varressa, mutta lopulta reitti kiipeilee kraatterin reunalle, joka sijaitsee noin 3800 metrissä.

Quilotoa Loop tarjoaa myös mielenkiintoisen kurkistuksen paikallisten elämään keskellä Ecuadorin maaseutua. Vaellusreitti on yllättävän rauhallinen, ja arvioisin, että näin huhtikuussa reitin aloittaa päivittäin alle 50 vaeltajaa. Siitä syystä tunnelma reitillä ja kylissä olikin hyvin autenttinen: paikalliset tervehtivät hymyillen, ja lapset katselivat vaeltajia uteliaasti ihmetellen. Reitillä näkikin jos jonkinlaista maatilaa, paikallisia arkitoimissaan sekä lapsia koulujen pihoilla.

Quilotoa Loop oli ehdottomasti yksi Ecuadorin ja koko reissun parhaita elämyksiä! Se oli myös viimeinen isompi aktiviteetti kolmen viikon Ecuadorin visiitillä. Quilotoan jälkeen oli nimittäin aika palata pääkaupunki Quitoon ja napata lento Limaan. Täältä tullaan Peru!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *