Acatenangon valloitus

Acatenangon vaellus tuntuu olevan kaikkien reissaajien huulilla. Kävittekö jo siellä? Milloin olette menossa? Vaikka Guatemala on pullollaan toinen toistaan kauniimpia maisemia, Acatenango pitää sisällään jotain todella erityistä, ja ihan syystäkin. Myös meillä tämä retki oli ollut tiedossa jo pitkään, ja halusimmekin jättää sen Guatemalan viimeiseksi herkkupalaksi ennen lähtöä Costa Ricaan. Lopulta odotukset palkittiin, kun vihdoin patikoimme tulivuoren huipulle, ja koimme yhden elämämme hienoimmista vaelluksista!

Acatenango – faktaa

Acatenangon huippu kohoaa 3976 metrin korkeuteen ja lunastaa sillä paikkansa Guatemalan kolmanneksi korkeimpana tulivuorena. Syy, miksi juuri kyseisen vuoren huiputus on niin suosittu, on sen välitön läheisyys aktiiviseen Volcán de Fuegoon, joka jatkuvasti puskee ulos savua ja laavaa. Samainen tulivuori muuten räjähti viime kesänä oikein kunnolla, ja teki harmillisen tuhoisaa jälkeä lähialueilla. Itse Acatenango ei ole kuitenkaan ollut aktiivinen pitkään aikaan, ja sen huipulta avautuvatkin henkeäsalpaavat näkymät Fuegolle sekä muille alueen tulivuorille. Näitä maisemia tullaan ihastelemaan etenkin auringonnousun ja -laskun aikaan.

Acatenangon vaellus

Laavakivi pöllyää sakeasti, ilma tuntuu raskaalta, päässä jomottaa ja jokainen otettu askel valuu alaspäin liukkaan soran alla. Acatenangon valloitus ei ole mikään sunnuntaikävely, vaikka peruskuntoiselta kaverilta taival todennäköisesti taittuukin ilman sen suurempia ongelmia. Näillä korkeuksilla hapen vähäisyys alkaa kuitenkin jo hiukan tuntumaan, ja matka huipulle tuntuu lopulta yllättävän pitkältä. 

Vaellukselle lähdetään hienosta Antiguan vanhasta kaupungista, josta bussilla siirrytään vajaan tunnin matkan päähän retken aloituspaikalle. Acatenango Base Campiin on nousua taukoineen viiden tunnin verran, joten leiriin saavutaan iltapäivällä noin kolmen aikaan. Tämän jälkeen on hetki aikaa levätä, ja asettua taloksi telttoihin, kunnes on aika suunnata viimeiseen koitokseen vuoren huipulle, johon on kävelyä vielä 1,5 tuntia. Tämä pätkä luonnollisesti tuntuu kaikista eniten kropassa, mutta palkinto odottaa huipulla! Horisonttiin laskeva aurinko värjää maiseman punertavaksi, ja samaan aikaan mahtava Fuego syöksee savua ilmaan. Tämän eeppisemmäksi maisema ei voi juuri enää mennä!

Jos matka ylös on jokseenkin työn ja tuskan takana, alas Base Campiin onkin sitten helppo lasketella liukuvaa soraa pitkin. Leirissä retkeilijöitä odottaa iltaruoka ja viini, sekä nuotio ja vaahtokarkit. Lisäksi, pimeällä Fuego näyttäytyy vielä astetta upeampana, kun laavapurkaukset näkyvät selvästi tummaa taivasta vasten. Ja koska ollaan melkein neljässä kilometrissä, vuorella on yöllä luonnollisesti todella kylmä, joten useampi vaatekerta on todellakin tarpeen. Yön viettäminen tulivuorella on siis kaikilla mittareilla hyvin ainutlaatuinen kokemus!

Vinkki: Acatenangon retket maksavat 250-400 quetzalia (n. 30-50€), ja matkantarjoajia on Antiguassa runsaasti. Hinnasta ei kuitenkaan kannata tinkiä, ellei retkellä halua palella tai vaeltaa nälässä. Muutaman kympin ero hinnassa tuo selkeästi paremmat ruuat sekä lämpimämmät teltat ja makuupussit. Meidän kokemuksella voimme suositella erittäin lämpimästi Wicho and Charlie’s -nimistä yritystä!

Vaelluksen kruunaa tietenkin herääminen aamuvarhaisella, kun nouseva aurinko valaisee pilvien välistä puskevat tulivuorenhuiput. Aamupalan jälkeen suunnataankin jo takaisin alas, ja Antiguaan saavutaan puolenpäivän aikaan. Vaikka olo olikin retken jälkeen jokseenkin nuutunut, reissun hetkiä puitiin runsaasti vielä lounas- ja illallispöytien ääressä!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *