Guatemala – parhaat palat

Ah, Guatemala! Mistä edes aloittaa? Mykistit meidät monipuolisuudella ja upealla luonnolla, ystävällisillä ihmisillä ja hyvällä ruualla. Oli mahtavaa viettää kanssasi 12 unohtumatonta päivää, ja pidempäänkin olisimme varmasti viihtyneet. Uskallankin väittää, että Guatemala oli yksi upeimmista maista, missä olen elämäni aikana reissannut. Kyllä, ja ehkäpä jopa se kaikista paras! Koska ihastuimme Guatemalaan niin syvästi, keräsin tähän juttuun parhaita paloja Guatemalan matkailusta!

Guatemalan matkailu – Väli-Amerikkaa parhaimmillaan

Guatemalan matkailutarjonta on uskomattoman runsasta, mutta moni matkaaja tulee Guatemalaan ennen kaikkea sen uskomattoman luonnon sekä rikkaan kulttuuriperinnön vuoksi. Terävät tulivuorenhuiput, historialliset kaupungit sekä maya-kulttuurin perintö luovat unohtumattoman Väli-Amerikan matkailukokemuksen, jonka voisi luulla olevan olemassa vain kuvitelmisssa. Kaiken tämän, ja paljon enemmän, voi kuitenkin löytää Guatemalasta.

Guatemalassa kannattaa viettää ainakin noin kaksi viikkoa, jolloin jää sopivasti aikaa kiertää kaikki keskeiset kohteet. Pitkät välimatkat ja kuoppaiset tiet vievät nimittäin paljon aikaa, joten joustovaraa kannattaa olla. Lue alta, mitä paikkoja ei ainakaan kannata jättää väliin Guatemalan reissulla! Nämä paikat on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten me kävimme ne läpi, kulkien pohjoisesta etelän suuntaan. Omaan kokemukseen pohjautuen jutusta löytyy myös ehdotukset, kuinka kauan kussakin paikassa kannattaa viettää suurin piirtein aikaa.

1. Flores & Tikal (3 yötä)

Flores on usein monelle matkaajalle se ensimmäinen kohde Guatemalassa, mikäli maahan saapuu Belizestä. Flores on nätti kaupunki, joka on rakennettu pienelle saarelle järven keskelle. Kaupunki on todella pieni, ja sen ympäri kävelee alle puolessa tunnissa. Meille, kuten myös monelle muulle reppureissaajalle, kaupunki jäi erityisesti mieleen Los Amigos -hostellista, joka on varsinainen reissaajien kohtaamispaikka hengailutiloineen ja ravintoloineen.

Floresiin tullaan kuitenkin ennen kaikkea siksi, että siitä pääsee kätevästi tekemään päiväretken Tikalin maya-temppeleille, jotka ovat noin kahden tunnin matkan päässä. Raunioihin voi tutustua itsekseen tai oppaan johdolla. Meille riitti erinomaisesti käyskennellä alueella omaan tahtiin, ja meidän kohdalla ainakin tuntui, että saimme kohteesta riittävästi irti näinkin.

Viidakon keskellä sijaitsevat rauniot kuuluvat ehdottomasti jokaisen Guatemalan reissun kohokohtiin!

2. Semuc Champey (2-3 yötä)

Floresista 10-12 tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Semuc Champey tarjoaa Guatemalan luontoa parhaimmillaan. Vehreiden vuorten keskellä virtaava joki on upea kohde, jossa voi viettää rennon seikkailupäivän! Kaukaisesta sijainnistaan huolimatta sinne kannattaa todellakin matkustaa. Lue tarkempi matkakertomus Semuc Champeysta täältä!

3. Lake Atitlan (3-7 yötä)

Lake Atitlania kuvaillaan usein “maailman kauneimmaksi järveksi”, ja täytyy myöntää, että väitteessä on ehdottomasti perää! Kaksi upeaa tulivuorta sekä liuta muita kukkuloita kohoavat järven kaikilla reunoilla, joten näkymät ovat todellakin maagiset. Järvellä voi tehdä monenlaisia aktiviteetteja kuten melontaa ja patikointia, mutta Atitlan-järvi on pitkälti hyvä paikka ottaa rennosti, ja nauttia ympäröivistä maisemista.

Atitlan-järven reunoilla on useita pieniä kyliä, joissa on oma tunnelmansa. Kylien välillä pääsee liikkumaan säännöllisesti kulkevilla vesibusseilla. Mikäli aikaa on enemmän, kannattaa ehdottomasti majoittua usemmassa kylässä. Me majoitumme ainoastaan Santa Cruzissa, mutta vierailimme useassa kylässä visiittimme aikana. Meidän ehdottomaksi lempipaikaksi muodostuikin San Marcosin kylästä löytyvä hyppytasanne!

4. Antigua & tulivuoret (4-7 yötä)

Antigua, koko Guatemalan turismin suurin keskus, tarjoaa värikkäitä taloja, mukulakivikatuja ja trendikkään kaupungin tunnelmaa. Ruutukaavaan rakennettua vanhaa kaupunkia tekeekin mieli kuvata jokaisella kadunkulmalla. Täältä löytyy ravintoloita, kahviloita ja markkinoita joka lähtöön! Persoonallista meininkiä lisäävät taustalla kohoavat tulivuoret. Antiguasta tehdäänkin paljon retkiä läheisille tulivuorille, joista mekin kävimme valloittamassa suositun Acatenangon. Siitä voit lukea erillisen reissustoorin täältä!

Guatemalan matkailu – turvallisuus

Monella saattaa herätä kysymys Guatemalan kohdalla, että onko siellä ylipäätään turvallista matkustaa? Mikäli esimerkiksi ulkoministeriöiden matkustustiedotteita katsoo, eivät ne anna maan tilanteesta kovinkaan mairittelevaa kuvaa. Myönnettäköön, että itsekin ennen matkaa hieman kuumottelin juuri Guatemalassa matkustamista, vaikka monet reissaajat ja bloggaajat maata niin paljon hehkuttivatkin. Nyt minä olen kuitenkin myös liittynyt tuohon joukkoon.

12 päivän aikana emme kohdanneet minkäänlaisia uhkaavia tilanteita, ja tunsimme olomme turvalliseksi käytännössä koko ajan. 

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kannattaisi olla valppaana, ja katsoa arvotavaroiden perään. Lisäksi majapaikoissa kysyimme toisinaan, millainen lähialueiden tilanne on. Yhden tulivuorivaelluksen kohdalla kuulimme esimerkiksi, että sinne ei kannata mennä, koska siellä on ilmennyt paljon ryöstöjä viime aikoina. Guatemalan kohdalla on siis hyvä todeta, että maalaisjärjellä pärjää todella pitkälle, kunhan vain pitää silmät auki, ja tietää, missä kulkee. Guatemala on lumoava maa, ihmiset ovat todella ystävällisiä, ja sinne kannattaa todellakin matkustaa!

You may also like

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *