Havannan lumo

Livebändien salsarytmit kaikuvat korville kadunkulmauksissa, kun vanhat amerikanraudat pöristelevät ohitse. Samaan aikaan tropiikin kosteus tuntuu herkeämättä iholla, ja vieraat tuoksut hiipivät nenään. Havannan omaleimainen sekamelska muistutti heti reissun alkuun, miksi näille reissuille ylipäätään lähdetään. Rajattu pääsy internetiin, asuinkortteleiden yhteisöllisyys ja rapistuneet siirtomaa-ajan talot tarjosivat varsinaisen aikamatkan menneille vuosikymmenille. 

Havannasta löytyy monenlaista nähtävää, mutta parasta kaupungissa oli kuitenkin vain kuljeskella ympäriinsä, ja fiilistellä pysähtynyttä tunnelmaa. Laajalle levittäytynyt kaupunki näytti jännittävimmät puolensa turistikeskustan ulkopuolella, jossa paikallisten elämää pääsi seuraamaan läheltä. Jotta Havannan elämänmenoa pystyisi kuvailemaan edes jollakin tasolla, ajattelin listata tähän tekstiin neljä asiaa, jotka muodostavat sen uniikin tunnelman, joka Kuuban pääkaupungista löytyy.

1. Rapistunutta, mutta kaunista

Tuskin missään muualla maailmassa kuin Havannassa voi löytää yhtä paljon upeita vanhoja rakennuksia, vieläpä useiden kilometrien säteellä. Erityisen siitä tekee kuitenkin se, että suurin osa näistä taloista on jätetty täysin oman onnensa nojaan rapistumaan. Kadulta saattaa löytyä vierekkäin niin vastikään restauroituja kuin myös raunioina olevia rakennuksia.

Huolimatta siitä missä päin Havannaa kulkikaan, jokainen katu kutsui aina uuteen seikkailuun.

2. Kommunismin vaikutus

Tämä näkyy kaikkialla, ja rapistuneet rakennukset lienevätkin juuri yksi merkki kommunismista. Kuubassa ei kansainvälisiä ketjuja näe, ja kaupankäynti on muutenkin hyvin erilaista. Ruokakauppoja on harvassa, puolet hyllyistä ammottaa tyhjyyttään ja kassajonot venyvät loputtomiin. Halutessamme ostaa juotavaa keskellä päivää, kaupassa meni noin puoli tuntia, kun jonotimme kuubalaisten kanssa vanhanaikaisessa kaupassa, jossa kassahenkilö hakee tuotteet tiskin toiselta puolelta. Kaupungin tunnelmaa kuvaa oikeastaan hyvin ”paikallaan seisominen”. Minnekään ei ole kiire, ja siksi kaduilla näkee paljon ”norkoilijoita”, jotka eivät näytä tekevän yhtään mitään.

3. Ihmiset

Katufutista paikallisten poikien kanssa!

Kuubalaiset ovat todella avoimia ja uteliaita, ja siksi usein lähestyvätkin ulkomaalaisia matkailijoita. Osa toki varmasti rahanteko mielessään, mutta joukkoon mahtuu myös paljon vilpittömiä kohtaamisia. Nämä keskustelut olivatkin sitä Havannan parasta antia, minkä vuoksi päätin kirjoittaa aiheesta täysin oman juttunsa, jonka voit lukea täältä!

4. Vanhat autot

Tämä on kenties ihan itsestäänselvyys, mutta onhan se vielä pakko mainita. Vaikka joukkoon mahtuu ihan tavallisia menopelejä sekä paljon neuvostoaikaisia Ladoja, vanhoja amerikanrautoja tulee vastaan koko ajan. Niitä kelpasi meikäläisten ihastella ja kuvata, vaikka ei minkäänlaisia automiehiä ollakaan!

Havannan meininki oli jotain sellaista, mitä on vaikea pukea sanoiksi niin, että se antaisi kaupungista riittävän kirjavan kuvan. Monesta paikasta sanotaan, että ne täytyy kokea itse. Havannan kohdalla on helppo todeta, että se menee heittämällä tuon listan kärkipäähän. Kommunismin huomattava vaikutus ja eksoottinen sijainti Karibialla tekevät Kuubasta todella ainutlaatuisen kohteen. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä Kuubaan, sillä koskaan ei tiedä, mihin suuntaan tämä maa kehittyy tulevina vuosina!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *