Kun kuukausipalkka on 25 pesoa

Mieleenpainuvimpia hetkiä Havannassa olivat kohtaamiset paikallisten kanssa, eikä samanlaista avoimuutta tule kohdattua kovinkaan usein. On tosin hieman harmillista, että toisinaan on haastavaa tunnistaa, onko kyseessä aidon vilpitön kohtaaminen vai turistihuijaus. Niin tai näin, jauhaminen paikallisten kanssa oli Havannan parasta antia, ja espanjan taidot pääsivät heti kunnon testiin. Keskustelut antoivat paljon ajattelemisen aihetta, ja näistä havannoista halusin myös kirjoittaa enemmän. Tein sen verran taustatyötä, että selvitin, että kaikki kuulemani asiat pitävät varmasti paikkansa. Tekstin ohessa on siis linkkejä muille sivustoille, mikäli kuubalaisten elämästä haluaa enemmän tietoa tämän lyhykäisen pintaraapaisun lisäksi.

Tulot ja menot

Kuubassa keskimääräinen kuukausipalkka on 25 pesoa. Kyllä, tuo summa on kutakuinkin sama kuin 25 dollaria, ja erot eri ammattien välillä ovat hyvin pieniä. Tuo summa pitäisi saada siis riittämään koko perheelle, joka käsittää niin lapset kuin omat vanhemmatkin. Eräs paikallinen sanoi ytimekkäästi, että ”Täytyy keksiä luovia ratkaisuja”, jolla hän tarkoitti niin rahan käyttöä, kuin myös vaihtoehtoisia tapoja tienata ylimääräistä rahaa työn ulkopuolella. Tämän takia moni haluaakin olla turismin kanssa tekemisissä, josta on mahdollista saada hieman ekstraa. Vaikka keskimääräinen kuukausipalkka näyttääkin siis ehkä todella pieneltä, monet kuubalaiset tienaavat kuitenkin todellista enemmän pienten sivutulojen muodossa.

Hintataso Kuubassa on toki myös halvempi, mutta monet tuotteet ovat silti todella kalliita. Maitopurkki maksaa esimerkiksi vajaan kaksi pesoa, joten kovin montaa maitoa ei liene kannattavaa ostaa. Mielenkiintoisena erikoisuutena on Fidel Castron ajoilta peräisin oleva säännöstelysysteemi, joka määrittelee kotitalouksien koon mukaan nimetyt määrät kuukausittain ostettavia tuotteita, kuten esimerkiksi riisiä, papuja, sokeria, jne. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla kansalaisilla olisi mahdollisuus ostaa riittävä määrä peruselintarvikkeita halpaan hintaan.

Ikkunat ulkomaailmaan

Kiitos valtion, koulutus ja terveydenhuolto ovat täysin ilmaisia. Tämän vuoksi maassa on paljon korkeasti koulutettua väestöä, mutta palkkojen taso ei tarjoa kovinkaan suurta motivaatiota työntekoon. Yleensä työpaikan saaminen itsessään ei ole kovin haastavaa, mutta täysin eri asia on, vastaako työn laatu ja palkkaus omaa koulutustasoa.

Yleiset wifi-verkot tulivat Kuubaan vasta muutamia vuosia sitten, ja nyt myös mobiiliverkkoja ollaan hiljalleen ottamassa käyttöön. Kommunistinen maa avautuu pienin askelin, ja käsitykset ulkomaista ja vaihtoehtoisista mahdollisuuksista paranevat. Siksi varsinkin nuoret kuubalaiset haaveilevat usein työstä ja elämästä muualla. Jos pääsee töihin esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan, voi lähettää rahaa Kuubassa asuville sukulaisille. Tämä muodostaakin merkittävän lisätulonlähteen monen kuubalaisen arjessa. ”Kun kuubalainen tulee käymään kotimaassaan, hän tuo mukanaan 6-7 matkalaukkua täynnä tavaraa”, kertoi Euroopassa asunut havannalainen.

Tulevaisuus?

Vaikka moni asia maassa voisikin olla paremmin, kuubalaisten iloisuus, optimistisuus ja yhteisöllinen elämänasenne oli ihailtavaa. Paikallisten tarinoita kuunnellessa, mieleen nousi kysymyksiä, joita pohdimme moneen kertaan muiden matkailijoiden kanssa. Mihin suuntaan tämä maa on menossa? Miltä Kuuba näyttää viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Itse ainakin uskon, että isoja muutoksia tullaan näkemään tulevina vuosina. Vierailu Havannassa oli sen verran mieleenpainuva, että jään mielenkiinnolla seuraamaan maan kehitystä!

P.S. Tsekkaa myös aiempi kirjoitus Havannan ainutlaatuisesta tunnelmasta täältä!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *