San Blasin saarihyppely – Autiosaarten eksotiikkaa

Avomeri on hurja. Moottorivene kiihdyttää vasten parimetristä aaltoa, kapuaa sen harjalle, ja syöksyy sen jälkeen aallonpohjaan. Merivettä ryöppyää laitojen yli veneeseen, ja matkustajat ovat läpimärkiä. Edessä kohoaa uusi aalto. Matkantekoa on jäljellä vielä tunnin verran. Onneksi venettä ohjaa kokenut Kuna-heimon alkuperäisasukas, joka tuntee meren perinpohjin. Ei siis aihetta huoleen, vaikka heikompaa voisikin hirvittää.

Lopulta tosielämän meriseikkailu lähenee loppuaan, kun aallokko tyyntyy veneen huristellessa saariston suojaan. Pikkuruisia autiosaaria näkyy joka suunnassa. Veneemme alkaa lähestyä yhtä näistä saarista, joka näyttää kirjaimellisesti tietokoneen näytönsäästäjäkuvalta palmupuineen, olkimajoineen ja hiekkarantoineen. Opas huutaa veneen keulasta: ”Ok guys, this is our island today, and we’re gonna sleep here too! Welcome!” Tämän parempaa paikkaa tuskin voi maailmasta löytää!

Mikä San Blasin risteily?

Kyseessä on San Blasin saarihyppely, joka on suosittu tapa matkustaa Panaman ja Kolumbian välillä. Matkustajilla on valittavinaan kaksi vaihtoehtoa: purjevene tai speedboat. Purjeveneretket tuovat matkustajat suoraan Kolumbian suosittuun turistikaupunkiin, Cartagenaan, mikä toisaalta tarkoittaa kahden päivän avomeripurjehdusta. Speedboat on puolestaan astetta edullisempi vaihtoehto, joka päättyy Capurganan kylään lähelle Panaman rajaa, josta Cartagenaan on vielä kokonaisen päivän matka (10 tuntia). Päädyin valitsemaan speedboat-retken, sillä näillä retkillä jää yleensä myös enemmän aikaa saarilla oleskeluun, eikä pelkkään veneilyyn. Speedboat-retkistä parhain on ehdottomasti San Blas Adventures, jolla on pitkän linjan kokemus saarihyppelyiden järjestämisestä!

Reissu on jokseenkin kallis, mutta jälkeenpäin voi kyllä helposti todeta, että retki on jokaisen euron arvoinen. En valehtele yhtään, jos sanon, että San Blasin retki oli yksi elämäni hienoimpia kokemuksia!

San Blasin saarihyppely – ohjelma saarilla

San Blas Adventuresin retki kestää neljä päivää ja kolme yötä. Yöt vietetään upeilla paratiisisaarilla, joista kaksi ensimmäistä nukutaan riippumatoissa, ja kolmas hostellisängyissä. Suurin osa ajasta vietetään saarilla, ja veneessä tuli neljän päivän aikana vietettyä yhteensä noin kahdeksan tuntia. Sää vaikuttaa veneilyyn todella paljon, sillä välillä matkanteko oli rentoa, kun taas tuulisena päivänä veneajelu oli yhtä vuoristorataa. Retken hintaan kuuluu luonnollisesti myös kaikki ruuat, ja ne olivat aivan uskomattoman hyviä! Meille tarjottiin mm. hummeria, kaloja, mustekalaa, tortilloja, salaattibuffetteja jne.

Päiväohjelma alkoi aina aamuisella veneajelulla uuteen kohteeseen. Yleensä ohjelmassa oli ensin päiväsaari, jossa vietettiin muutamia tunteja ennen ja jälkeen lounaan, ja alkuillaksi mentiin sitten toiselle saarelle, jossa oltiin yötä. Saaret olivat todella pieniä (niinkuin pitääkin), mutta niillä ei tekeminen loppunut kesken. Pelasimme paljon lentopalloa (jokaisella saarella on oma kenttä!), snorkalttiin, uitiin, syötiin ja pelattiin pelejä. Pimeän tullen sytytettiin aina nuotio rannalle, jossa sitten jaettiin tarinoita, katsottiin tähtiä ja istuttiin iltaa. Ei wifiä, ei mukavuuksia. Ainoastaan ympäröivä luonto ja mahtavat ihmiset.

San Blasin alkuperäisasukkaat

San Blas on varmasti jopa koko maailman mittakaavassa hyvin ainutlaatuinen alue, sillä se kuuluu Kuna-alkuperäisasukkaiden autonomiseen alueeseen. Heillä on käytännössä oma lainsäädäntönsä, ja Panaman valtio vaikuttaa vain hyvin vähän Guna Yalan provinssissa. Kunat pitäytyvät perinteissä ja yksinkertaisessa elämässä, minkä vuoksi he sallivat vain pienten matkustajamäärien matkustaa saartensa läpi. San Blas Adventures tekee kunnioitettavaa yhteistyötä Kunien kanssa, mikä tekee retkestä paljon mielenkiintoisemman. Meidän retkeämme oli toteuttamassa toistakymmentä paikallista asukasta, jotka ajoivat veneitä, huolehtivat huollon pelaamisesta sekä muista käytännön asioista.

Saarihyppelyn aikana kuulimme myös paljon Kunien elämästä, historiasta ja kulttuurista. Kunien elinkeino nojaa pääasiassa maatalouteen ja kalastukseen, ja heidän tärkeimmät vientituotteensa ovatkin kookokset sekä hummerit! Yksi retken ehdottomia kohokohtia oli vierailu yhdessä isoimmista Kuna-asutuksista, jossa tutustuimme paikallisten elämään ja leikimme kylän lasten kanssa koulun pihalla. Saarten yhteisöllisyys on ihailtavaa!

Parasta San Blasissa – mahtava porukka

Kun laitetaan parisenkymmentä nuorta aikuista autioille saarille, niin monelle saattaa tulla ajatus, että onko reissu pelkkää biletystä? Ei oikeastaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on kunnon seikkailu melko alkeellisissa oloissa, eikä millään huvipurrella. Retkestä saa eniten irti, kun on päiväsaikaan virkeänä mukana aktiviteeteissa. Toki monella oli pullo rommia mukana, ja saarilta sai ostettua juomia kahdella dollarilla, mutta ennen kaikkea ihmiset olivat tulleet nauttimaan ulkoilmasta ja rennosta meiningistä.

San Blasin retkellä oli siis omaan makuun juuri oikea meininki. Parasta reissulla olivatkin ehdottomasti uudet tyypit, ja meistä myös muodostui erittäin tiivis porukka retken aikana. Tämän vuoksi meistä noin 15 päätyikin jatkamaan matkaa yhdessä Capurganasta Cartagenaan, ja sieltä edelleen Barranquillaan ja Santa Martaan. Kolumbian pohjoisrannikon seikkailuista voit lukea lisää täältä!

San Blas oli pala paratiisia! En voisi kuvitella parempaa tapaa matkustaa kahden mantereen välillä. Reissun viimeisenä päivänä veneemme saapui Sapzurron kuvankauniiseen kylään Kolumbian puolelle. Vaikka maisema olikin sama kuin aiemmin, en voinut olla ajattelematta: “Olemme saapuneet Etelä-Amerikkaan!”

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *