Kolme syytä vierailla Arequipassa

Perun toiseksi suurin kaupunki jää helposti pääkaupunki Liman sekä turistimagneetti Cuscon varjoon. Arequipalla on kuitenkin kätevä sijainti eteläisessä Perussa, ja useimmat reissaajat ihastuvat tähän kauniiseen kaupunkiin. Itsellekin Arequipa osui erinomaiseen saumaan rannikon kohteiden sekä Cuscon välillä. Arequipan korkeus (2335m) tarjoaa myös oivan tilaisuuden totutella hiljalleen korkeampaan vuoristoilmaan ennen Cuscon hengästyttävää 3400 metrin korkeutta. Lue alta, mitkä muut asiat tekevät Arequipasta hyvän matkakohteen!

1. Paikallinen tunnelma

Siinä missä Cusco on todella turistipainotteinen kaupunki, Arequipassa pääsee aistimaan paljon autenttisempaa perulaista kaupunkielämää. Katukuvassa näkee siis enemmän paikallisia, eikä turisteille suunnattuja palveluja ole yhtä paljon kuin Cuscossa. Tämän huomaa myös yleisessä hintatasossa, sillä majoittuminen ja ruokailu on Arequipassa rutkasti halvempaa. Arequipa on pullollaan hyviä ruokapaikkoja, jotka tarjoavat ruokaa laidasta laitaan, eikä ruuasta tarvitse yleensä maksaa kuutta euroa enempää. 

Arequipassa päätin siis maistaa perulaista herkkuruokaa eli marsua! Ruokalajilla on Andeilla pitkät perinteet, ja marsuja kasvatetaan paljon nimenomaan ravinnoksi. Marsusta sai pulittaa hiukan enemmän – 11 euroa, sillä kyseessä ei ole kuitenkaan jokapäiväinen ateria. Tämä pieni jyrsijä tarjoillaan lautasella kokonaisena, ja sen kyljessä saa vähän perunaa ja salaattia. Erikoisesta ulkomuodostaan huolimatta ateria oli oikein positiivinen yllätys, ja liha maistui sellaiselta kanan ja jäniksen yhdistelmältä.

2. Arequipan kaunis vanhakaupunki

Arequipan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, joka on pääosin rakennettu 1600-luvulla. Kaupungin keskusaukio on tunnelmallinen paikka, jota reunustavat holvikaarten koristamat rakennukset sekä koko korttelin pituinen katedraali. Kaupunkinäkymää koristavat lisäksi taustalla kohoavat tulivuoret, joille on muuten myös mahdollista kiivetä, mikäli kaipaa kunnon haastetta! Vuorten ympäröimä kaupunkikuva toi erittäin läheisesti mieleen aiemmin reissulla nähdyn Antiguan Guatemalassa. Näistä kaupungeista löytyy mielestäni hyvin paljon samaa.

Arequipan vanhankaupungin ehdoton ykkösnähtävyys on Santa Catalinan vanha nunnaluostari, joka on valtava kompleksi keskellä kaupunkia. Luostarin värikkäillä kujilla ja aukioilla käyskennellessä tunsi todellakin olevansa kuin toisessa kaupungissa isomman kaupungin sisällä!

3. Retki Arequipasta – Colca Canyon

Sokerina pohjalla on ehkä se kaikista keskeisin syy tulla Arequipaan, sillä suurin osa turisteista suuntaa mahtavalle Colca Canyonille, joka sijaitsee noin kolme tunnin ajomatkan päässä Arequipasta. Colca Canyon lukeutuu maailman isoimpien kanjonien joukkoon, ja parhaan kuvan tästä mahtavasta luonnonihmeestä saa kahden päivän/yhden yön vaelluksella. Retki on helppo ja halpa järjestää Arequipasta vaikka ihan päivää ennen. 

Ensimmäisenä päivänä laskeuduimme upeaa serpentiinipolkua kanjonin reunalta (3300m) aina kanjonin pohjalle asti (2100m). Alhaalla kuljimme useamman kilometrin joen vartta seuraillen ja samalla muutamia pikkuruisia kyliä ohittaen. Seuraavana aamuna heräsimme reilusti ennen auringonnousua, ja aloitimme kolmetuntisen nousun takaisin ylös. Alussa täysikuu valaisi kiemurtelevan polkumme kirkkaasti, ja vähitellen aamuauringon säteet alkoivat pilkistää vuorten takaa.

Yhteensä vaellukselle tuli mittaa 19 kilometriä, mutta retki ei kuitenkaan jäänyt ainoastaan kanjonin ihasteluun. Matkan varrella näimme nimittäin myös lukuisia andienkondoreita, jotka lukeutuvat maailman suurimpien lintulajien joukkoon. Vaelluksen päätteeksi pääsimme vielä rentoutumaan kuumiin lähteisiin, jotka saavat vetensä läheisiltä tulivuorilta!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *