Upeiden vuorten Huaraz

Huarazin kaupunkia ja sitä ympäröiviä vuoria kutsutaan usein Perun Sveitsiksi tai Alpeiksi. Tuo on varsin eurooppakeskeinen näkökulma, sillä onhan Andeilla paljon korkeampia huippuja kuin Alpeilla. Nimityksen pitäisi siis mielestäni olla toisinpäin. Huaraz ei itsessään tarjoa ihmeempää nähtävää, mutta lähiseudut kätkevät sisäänsä Etelä-Amerikan upeimpia vaellusreittejä. Uskomattomista maisemista huolimatta Huaraz ei ole vielä kovinkaan turistien kansoittama, sillä suurimmat turistivirrat virtaavat Limasta etelään kohti Cuscoa ja Machu Picchua. Näin ollen, 8 tuntia Limasta pohjoiseen jäävä Huaraz on todellinen ulkoilmaihmisen paratiisi!

Huarazin mahtavat päivävaellukset

Huaraz, Rurecin jäätikön vaellus

Huaraz sijaitsee 3000 metrin korkeudessa, joten halusin varata kaupunkiin riittävästi aikaa, jotta kroppa ehtii sopeutua ohuempaan ilmaan ennen pidempää Santa Cruzin vaellusta. Vaeltajien onneksi Huarazista on helppo toteuttaa eritasoisia päivävaelluksia, jotka ovat loistava tapa totutella vuoristoilmaan. Osan vaelluksista pystyy tekemään täysin itsenäisesti julkisen liikenteen avulla, kun taas tietyt vaellukset on helpompi saavuttaa järjestetyillä patikkaretkillä. Jo yksittäiset päiväretket kuljettavat matkaajat henkeäsalpaaviin vuoristomaisemiin, joita harvassa maailmankolkassa on mahdollista nähdä.

Laguna Churup Huarazissa

Ensimmäisen päivän käytin ainoastaan kaupungilla käyskentelyyn ja erilaisten retkivaihtoehtojen selvittelyyn. Toisena päivänä lähdettiin hostelliporukan kanssa Laguna Churupin vaellukselle, jonne pääsi helposti paikallisbussilla. 4500 metrin korkeudessa lepäävä Churup-järvi oli upea näky, ja koko vaellus tarjosi hienoja maisemia joka suuntaan. Kolmannen päivän ohjelmassa oli Rurecin jäätikön (4800m) valloitus, joka onnistui hostellin vaellusfirman kautta. Tämä vaellus kuuluu yleensä vain harvan matkaajan ohjelmaan, mutta se oli itseasiassa ehkä upein vaellus koskaan, sillä se tarjosi kaikkea, mitä kunnon vaellukselta voi vain toivoa: lumihuippuisia vuoria, jäätikköä, vesiputouksia sekä jäätikköjärven ja vehreän laakson!

Santa Cruz Trek – Useammaksi päiväksi vuorille

Neljä päivää. Yli 50 kilometriä. Upeita maisemia keskellä Cordillera Blancan vuoristoa.

Huaraz – Santa Cruz Trek

Huarazista löytyy monia useamman päivän vaelluksia, joista suosituin on ehdottomasti nelipäiväinen Santa Cruz Trek. Sinne oli siis aika suunnata päivävaellusten jälkeen. Olimme varanneet tämän retken Eco Ice Peru -nimiseltä yritykseltä, jota voin myös ehdottomasti suositella. Kaikki toimi viimeisen päälle, ja ruuat olivat herkullisia ja runsaita. Lisäksi oli mahtavaa, että tälle vaellukselle liittyi seuraan myös opiskelukaverini Ville, joka viettää tämän kevään Limassa vaihtolukukauden merkeissä. 

Santa Cruzin reitti seurailee kaunista solaa, jonka varrelle jää useita komeita huippuja. Reitti alkaa 3100 metristä ja päättyy samaan korkeuteen. Vaelluksen korkein kohta on Punta Unionin (4750m) ylitys, jota kohti melko suoraviivaisesti ensin noustaan, ja sitten taas laskeudutaan. Kokonaisuudessaan vaellukselle tulee mittaa reilut 50 kilometriä. Reitin varrella on useita telttailupaikkoja, joihin leiri aina pystytettiin päivän vaelluksen jälkeen. Vaikka Santa Cruz on selkeästi Huarazin suosituin monipäiväinen vaellus, reitti oli mielestäni kuitenkin todella rauhallinen, ja leiripaikoilla ei näkynyt kovinkaan paljon muita ryhmiä.

Huarazin maisemat olivat täysin omassa luokassaan, enkä ole ennen tallannut vastaavanlaisia vaelluspolkuja. Tämä on sellainen paikka, jonne voisin helposti kuvitella tulevani uudestaan, sillä upeita vaellusreittejä riittää paljon lisää. On siis sanomattakin selvää, että Huaraz nousee kirkkaasti isoimpien Etelä-Amerikan ja Perun suositusten joukkoon!

Huaraz, näkymä vuorille ja solaan.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *