Etelä-Amerikan parhaat matkakohteet (TOP 10)

Neljän ja puolen kuukauden reissu Etelä-Amerikassa on nyt takana. Kuljin jokseenkin perinteistä matkareittiä pohjoisesta etelään, joka vei minut käytännössä kaikkiin Etelä-Amerikan keskeisimpiin matkakohteisiin. Mielestäni tuo ajanjakso oli oikein sopiva itselle, ja koin, että ehdin olla joka paikassa hyvän aikaa, eikä kiireen tuntua juurikaan tullut. Jollekin toiselle vauhti olisi saattanut olla liian nopea, jollekin toiselle taas liian hidas. Toisaalta, reissun aikana skippailin vain rohkeasti ne kohteet, jotka eivät itseäni suuremmin kiinnostaneet, jotta minulla jäi enemmän aikaa mielenkiintoisiin paikkoihin.

Etelä-Amerikkaan lähdettäessä kannattaakin ehdottomasti muistaa, että manner on hämmästyttävän iso, joten on ensiarvoisen tärkeää miettiä tarkkaan, miten pitkälle oma aika riittää.

Jos jotain vielä tulisin Etelä-Amerikkaan katsomaan, niin Brasiliassa riittäisi koluttavaa paljon enemmän, sillä maa on käsittämättömän suuri, ja nyt näin siitä vain eteläisen osan. Lisäksi, luontoihmisten Patagoniassa voisi helposti viettää pari kuukautta, sillä tuo alue jäi tällä reissulla täysin kokematta eteläisen pallonpuoliskon talven vuoksi (=huonot olosuhteet). Kun nämä alueet jättää laskujen ulkopuolelle, mielestäni näin ja koin kaiken muun olennaisen Etelä-Amerikassa.

Tässä tekstissä palaan siis vielä reissun omiin TOP 10 -kohteisiin. Kannattaa ottaa huomioon, että listauksessa painottuu minulle tyypilliseen tapaan luonnon ja aktiviteettien merkitys. Tämä lista sopii siis erityisesti luonnosta ja vaelluksista nauttiville reissaajille. Lista noudattaa reissun kronologista järjestystä pohjoisesta etelään, ja jokaisesta osiosta löytyy linkki kyseisen matkakohteen omaan artikkeliin. Tästä lähtee, olkaa hyvät!

1. San Blas -saaristo (Panama)

Vaikka San Blasin saaret ovatkin osa Panamaa, ja eivät siten teknisesti kuulu Etelä-Amerikkaan, oli tämä kohde pakko kuitenkin sisällyttää tähän listaan. Niin upea paikka on siis kyseessä, eikä autioiden paratiisisaarten, alkuperäisasukkaiden ja kookosten täyttämä reissu unohdu koskaan. San Blasin saarihyppely Panamasta Kolumbiaan oli yksi elämäni hienoimpia ”Kerran elämässä” -kokemuksia.

2. Salento & Cocora Valley (Kolumbia)

Tämä ihastuttava alue lukeutuu Etelä-Amerikan tunnelmallisimpien paikkojen joukkoon. Salenton vanhakaupunki oli yksi mantereen söpöimpiä, jonka kruunasivat ympäröivät kukkulat ja kahvifarmit. Kaupungin tunnelma oli todella seesteinen, ja hyvää kahvia kelpasi maistella viihtyisissä kahviloissa. Kirsikkana kakun päällä oli kuitenkin upea Cocora Valley, jossa kasvaa maailman korkeimmat palmupuut. Mahtavat maisemat!

3. Quilotoa Loop (Ecuador)

Ecuadorin kohteet olivat kaikki todellisia helmiä, jotka melkein olisivat mahtuneet tällekin listalle, mutta Quilotoa Loop oli näistä paikoista ehkä se kaikkein paras. Tämä kyseinen vaellusreitti ei tarjoa lumihuippuisia vuoria monien muiden Andien vaellusten tapaan, mutta sen rotkomaiset maisemat ja loppuhuipennuksen tarjoava Quilotoan kraatterijärvi ovat henkeäsalpaavan kauniita. Lisäksi Quilotoa Loopin vaellus on todella helppoa järjestää täysin itsenäisesti, sillä matkan varrella sijaitsevissa kylissä on hyvätasoisia majoituspalveluita ravintoloineen. Reitillä oli hauska tunnelma, sillä samoja vaeltajia näki päivittäin kylien ympäristöissä. 

4. Huaraz (Peru)

Huaraz on yksi Etelä-Amerikan parhaita paikkoja toteuttaa vaelluksia Andeilla. Kaupungin ympäristössä on reittejä lukemattomiin, joista löytyy valinnanvaraa aina päiväretkistä 10 päivän seikkailuihin. Joka päivälle on aina helppoa valita uusi vaelluskohde, jonka voi toteuttaa joko itsenäisesti tai osana retkiryhmää. Huaraz ei sijaitse Perun perinteisen turistireitin varrella, mutta sinne pääsee helposti noin 8 tunnin yöbussilla pääkaupunki Limasta. 

5. Iquitos (Peru, Amazon-retki)

Jokaisen Etelä-Amerikan kävijän tulisi tehdä retki Amazonin sademetsiin. Iquitosin yhteydessä en siis nimenomaisesti puhu ainoastaan kyseisestä paikasta, vaan yleisesti retkestä Amazonin viidakoihin, sillä näitä retkiä voi toteuttaa useista eri maista. On ikimuistoista mm. nukahtaa teltassa viidakon ääniin, nähdä jatkuvasti villieläimiä ja kalastaa piraijoita! Retken jälkeen ymmärsin paljon paremmin, millaiset olosuhteet viidakossa vallitsee, kun kosteus iskee iholle ja hyttyset surisevat ympärillä.

6. Salkantay Trek ja Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu nousee ihmisillä varmasti halutuimpien matkakohteiden joukkoon, ei pelkästään Etelä-Amerikassa vaan ihan maailmanlaajuisestikin. Machu Picchun haluavat nähdä kaikki, ja myös ihan syystäkin, sillä niin upeasta paikasta on kyse. Tästä nähtävyydestä tulee vielä monta kertaa upeampi kokemus, kun sen yhdistää mahtavaan vaellusreittiin. Moni reissaaja toteuttaa unohtumattoman Salkantay Trekin, joka neljässä päivässä johtaa vaeltajat upean vuorijonon ylitse alas viidakkoon ja lopulta tarunhohtoiseen Machu Picchuun. Komeat maisemat yhdistyvät hienosti alueen historiaan, ja useamman päivän kävelyiden jälkeen määränpään saavuttaminen tuntuu uskomattomalta! 

7. La Paz ja aktiviteetit (Bolivia)

La Paz oli monella mittarilla varmaan Etelä-Amerikan hulluin kaupunki. Kaoottinen liikenne, köysiratahissit ja loputtomiin jatkuva kaupunki löivät kokeneenkin matkaajan ällikällä. La Paz tuntui myös monella tapaa hyvin paikalliselta, eikä kovin suurta turistien ryntäystä ollut havaittavissa, tai sitten se vain hukkui kaupungin sekamelskaan. La Pazista oli helppoa myös järjestää reissun kaksi hienoa aktiviteettia: Death Roadin alamäkipyöräily sekä Huayna Potosi -vuoren valloitus. Etenkin Huayna Potosin huipulle (6088m) kiipeäminen nousi jopa koko elämän unohtumattomimpiin hetkiin.

8. Salar de Uyuni (Bolivia)

On aika siistiä matkata kolme päivää eriskummallisten maisemien halki jeepissä, joka samalla kuljettaa reissaajat Boliviasta Chileen. Salar de Uyuni on Bolivian ehdoton ykkösnähtävyys, jota tullaan näkemään kaukaa. Silmänkantamattomiin jatkuvia suola-aavikoita, tulivuoria, järviä…Tällä reissulla riittää ihmeteltävää. 

9. Iguazun putoukset (Argentiina & Brasilia)

Viidakon keskellä pauhaavat Iguazun putoukset kuuluvat maailman hienoimpien luonnonnähtävyyksien joukkoon. Argentiinan ja Brasilian rajalla sijaitsevia putouksia pääsee ihastelemaan kummankin maan puolelta. Iguazun putousten koko hämmästyttää, ja veden voimaa pääsee todistamaan erittäin läheltä. Alueelta on myös helppoa toteuttaa lyhyt retki Paraguayn puolelle, jonne pääsee helposti Brasiliasta ihan vain kävelemällä pitkän sillan ylitse! 

10. Rio de Janeiro (Brasilia)

Rio de Janeiro oli oman reppureissuni viimeinen iso kaupunki, ja uskallan myös sanoa, että se kaikista paras. Rion legendaarinen maine ei ole tuulesta temmattu. En keksi toista kaupunkia, jossa rantaelämä yhdistyy sulavasti vehreisiin vuoristomaisemiin sekä kosmopoliittiin kaupunkitarjontaan. Aamuiset lenkkeilyt pitkin Rion kuuluisia rantoja saivat minut rakastumaan tähän Brasilian upeaan metropoliin. Kaupunki sopii kaikenlaisille matkailijoille kiinnostuksenkohteista riippumatta, sillä Riosta löytyy kaikkea. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että Rio de Janeiron turvallisuus on paljon mainettaan parempi, ja kuka tahansa voi lähteä unohtumattomalle matkalle Rioon!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *