Viisi vinkkiä matkalle Latinalaiseen Amerikkaan

Edellisessä tekstissä esittelin omat suosikkikohteeni Etelä-Amerikassa. Tässä jutussa jatkan matkan jälkeisten tekstien sarjaa, ja nyt onkin vuoro esitellä viisi vinkkiä Latinalaisen Amerikan matkalle. Listalle mahtui mukaan sekä yksityiskohtaisia vinkkejä että isoja suuntaviivoja. Kaikki tekstiin päätyneet vinkit olivat kuitenkin itselleni keskeisiä huomioita omalla matkallani.

1. Opettele espanjaa, mutta älä stressaa!

Reissun aikana ajattelin, että espanjan osaamisen tärkeys Latinalaisessa Amerikassa on liioiteltua. Olin nimittäin tehnyt huomioita, että useimmat matkailun parissa työskentelevät ihmiset osaavat yleensä jonkin verran englantia. Näkökulmani muuttui kuitenkin aivan täysin tullessani Brasiliaan, kun samalla myös kieli vaihtui portugaliksi. Yhtäkkiä tunsinkin itseni täysin avuttomaksi, kun yhteistä kieltä ei enää löytynyt taksikuskien, tarjoilijoiden tai paikallisten kanssa. Olin yksinkertaisesti ottanut ne espanjaksi hoidetut tilanteet liian itsestäänselvyytenä, ja nyt Brasiliassa oloni oli varsin hölmistynyt, kun en voinut enää takellellen kertoa esimerkiksi suomalaisesta ruuasta tai pitkästä talvesta.

Brasiliassa tajusin hyvin selkeästi, että tuokin espanjan kielen taso, mikä itseltäni löytyy, oli kantanut todella pitkälle. Matkanteko oli luonnollisesti paljon helpompaa, kun ravintolassa pystyi esittämään kysymyksiä ruokalistasta tai taksikuskien kanssa oli mahdollista neuvotella hinnasta. Vaikka kielenkäyttö olikin paikoitellen todella jähmeää, se ilahdutti paikallisia joka kerta, ja pystyimme luomaan jonkinlaisen yhteyden välittömästi. Useaan kertaan kuulin jopa kehuja omista espanjan kielen taidoistani, ja paikalliset myös intoutuivat kyselemään hauskoja kysymyksiä minusta ja Suomesta.

Ohjeeni siis kaikille Latinalaiseen Amerikkaan lähteville on se, että espanjaa kannattaa ehdottomasti opiskella! Asiaa ei kuitenkaan kannata paisutella liikaa, sillä jo pienellä opiskelulla pääsee hyvään alkuun. Matkan aikana sanavarasto ja ymmärtäminen sitten parantuvat aivan varmasti, kun kieltä pääsee käyttämään ja kuulemaan kaikkialla. Tapasin reissulla myös yllättävän paljon matkaajia, jotka eivät puhuneet sanaakaan espanjaa. Näinkin on kyllä siis mahdollista reissata Latinalaisessa Amerikassa, mutta edes pieni espanjan kielen osaaminen antaa matkasta paljon enemmän irti, mikä luo myös luottavaisemman olon matkan yllättäviin käänteisiin.

2. Huomioi mantereen koko ja matkan kesto

Latinalainen Amerikka on valtava, ja välimatkat ovat pitkiä. Tämä kannattaa ottaa huomioon matkaa suunniteltaessa, ja tarkkaan miettiä, miten pitkälle oma aika riittää. Mikäli aikaa on rajatusti, kannattaa keskittyä johonkin tiettyyn osaan mantereesta, tai ainoastaan yksittäiseen maahan. Monesta maasta voi nimittäin löytyä ihmeteltävää jopa useiksi kuukausiksi. Itse tulin reilussa kuudessa kuukaudessa Kuubasta etelään Brasilian Rio de Janeiroon, mutta pidempäänkin olisin voinut viihtyä tuolla reitillä. Moni reissaaja päätyy esimerkiksi tekemään jossakin vaiheessa vapaaehtoistöitä, joissa voi hetkeksi asettua aloilleen, ja saada paremman kosketuksen paikalliseen elämään. 

Onneksi mantereella liikkuminen on tänä päivänä pääosin varsin helppoa. Etenkin maiden sisäiset lennot ovat yleensä melko halpoja, kiitos uusien halpalentoyhtiöiden. Myös yöbusseilla liikkuminen on erittäin kätevää Etelä-Amerikassa, sillä bussiyhtiöt ovat todella laadukkaita, ja matkanteko tuntuukin usein varsinaiselta luksukselta verrattuna Euroopan ahtaisiin linja-autoihin. Nämä liikkumismuodot ehdottomasti säästävätkin paljon aikaa Latinalaisen Amerikan pitkillä etapeilla.

3. Paljon pientä vaihtorahaa

Ojennat myyjälle ison setelin. Myyjä luo sinuun epäuskoisen katseen, ja pahoitellen pyörittelet päätäsi, ettei lompakosta valitettavasti löydy pienempää seteliä. Myyjä huokaisee, kohauttaa hartioita, ja lähtee juoksemaan vaihtorahoja viereisistä liikkeistä. Tämä on varsin yleinen tilanne useassa Latinalaisen Amerikan maassa. Vaihtorahat tuntuvat olevan tiukassa, ja isoista seteleistä on vaikea päästä eroon. Reissussa kannattaa siis aina pitää pientä vaihtorahaa lompakossa, ja miettiä jo valmiiksi etukäteen, missä isommat setelit pystyisi rikkomaan pienempiin. Tällainen strategia tekee monesta tilanteesta huomattavasti vaivattomamman. Pikkuraha on ehdottomasti paras maksuväline!

Tähän väliin on myös hyvä todeta, että useassa maassa käteinen on ensisijainen maksutapa. Ainoastaan reissun loppupuolella pääsin käyttämään pankkikorttia, sillä Chilessä, Argentiinassa, Uruguayssa ja Brasiliassa korttimaksaminen oli mahdollista lähes kaikkialla.

4. Menu del Diat kunniaan!

Paras tapa syödä edullisesti ja terveellisesti Latinalaisessa Amerikassa on hyödyntää päivittäisiä lounastarjouksia, jotka espanjaksi tunnetaan joko Menu del Diana tai Almuerzona. Tällaisia ruokapaikkoja löytyy käytännössä kaikista alueen maista, ja niissä pääsee helposti kokeilemaan paikallisia ruokia. Ateria koostuu yleensä riisistä, pavuista ja jostakin lihavaihtoehdosta (liha, kana tai kala), sekä maasta riippuen muutamista lisukkeista kuten keittobanaanista, perunoista tai salaateista. Tähän päälle tulee lisäksi usein alkukeitto sekä jokin juoma. Lounashinnat vaihtelevat suurin piirtein 2-6 euron välillä, joten näitä hyödyntämällä saa erinomaista vastinetta rahoilleen! Menu del Dia oli omalla reissulla varma ja helppo valinta lounasaikaan.

5. Anna mennä!

Latinalainen Amerikka odottaa seikkailunhaluisia matkaajia, sillä tekemistä ja nähtävää löytyy ihan joka lähtöön. Lisäksi mukaansatempaava lattarikulttuuri imaisee kävijänsä nopeasti rentoon elämänmenoon, ja yhtäkkiä tekeekin mieli syventää omaa espanjan osaamista, ja pyörittää lantiota salsarytmien tahtiin. Monelle Latinalainen Amerikka saattaa näyttäytyä kaukaisena ja haastavana matkakohteena, jossa saa jatkuvasti olla tarkkana. Näin ei yleensä kuitenkaan ole, sillä Latinalaisessa Amerikassa on hyvin turvallista reissata, kun vain muistaa pitää järjen mukana. 

Oma viestini onkin, että jos yhtään tekee mieli lähteä matkalle tähän kiehtovaan maailmankolkkaan, niin on parasta jättää heti turha huolehtiminen pois, ja laittaa menoksi. Latinalainen Amerikka tarjoaa upeita kokemuksia ja antaa paljon pohdiskeltavaa. Vamos!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *